Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Contact opnemen

  Security / 12-11 / Roy

  Ransomcloud! Wat is eraan te doen volgens de meest gezochte hacker?

  Eén verkeerde klik op een door een hacker verstuurde e-mail en je hele bedrijf ligt plat. Hackers worden steeds brutaler en de gevolgen kunnen fataal zijn. Hoe ransomcloud, ransomware in de cloud, in z’n werk gaat zonder dat je het in de gaten heb lees je hier:

   

  Wat zou je zelf doen?

  Je ontvangt een e-mail keurig voorzien van een Microsoft logo waarin de volgende boodschap staat:


  “As part of our effort to improve your experience in all of our consumer services, we will update Microsoft AntiSpam service. We would like to take this opportunity to inform you how to activate it”

  Omdat het lijkt of deze Microsoft AntiSpam service ook van Microsoft komt klikken veel mensen op ‘accept’. Wie wil er nu niet een update van de Microsoft AntiSpam service? Met alle gevolgen van dien. De kans is groot dat iemand bij jou op kantoor denkt met Microsoft te maken te hebben en onbewust een ransom aanval naar binnen haalt. Zo’n 76% van de MKB bedrijven in Amerika is op deze manier al aangevallen.

   

  Wat heb je geactiveerd?

  Zonder het te weten heb je plotseling een virus geactiveerd waardoor je geen toegang meer hebt tot jouw ontvangen en verstuurde e-mails. Vaak infecteert deze malware ook bestanden op andere locaties en vindt via de cloud snelle verspreiding plaats naar andere gebruikers. Want als de gebruiker toegang heeft tot gedeelde mailboxen kunnen deze ook worden aangevallen, net zoals deze ransomware aanval SharePoint en OneDrive kan versleutelen.

  Maar het wordt nog vele malen erger. De hacker heeft toegang gekregen tot jouw e-mail en kan dus ook zenden vanuit jouw naam. Wel eens gelezen dat een CEO aan de CFO een e-mail stuurde met het verzoek om een groot bedrag over te maken naar een bepaalde rekening? Dat was dus een hacker. Het gaat al lang niet alleen meer om ransom (losgeld), maar om grootschalige financiële fraude. Met slechts één klik, stuur je het hele bedrijf naar de afgrond. Dat is het doemscenario.

   

  Wat te doen aan ransomcloud?

  Kevin Mitnick was ooit de meest gezochte hacker van de wereld. Hij heeft zijn leven een positieve wending gegeven en in deze video laat hij zien hoe ransomware cloud precies werkt. Deze video is de inspiratie geweest voor deze blog. Als tip: Deel deze in ieder geval met je eigen collega’s en train medewerkers om dit soort berichten goed in te schatten. Open geen e-mails die je niet verwacht en neem bij twijfel altijd eerst contact op met de IT support afdeling.

   

   

  Maar bewustwording is niet genoeg. Volgens Kevin Mitnick is het onmogelijk voor ondernemers om zichzelf adequaat te wapenen tegen dergelijke aanvallen. Je zult een IT dienstverlener nodig hebben die in staat is om jouw specifieke IT omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen ransomware aanvallen en een passend IT continuïteitsplan opstelt en implementeert voor jouw onderneming.

  Dat is dan weer onze kernexpertise, waar we graag bij helpen. Niet alleen om het risico van ransomware aanvallen te verminderen, maar mensen vooral ook bewust te maken van de gevaren. Natuurlijk bieden we oplossingen om de gevolgen van een ransomware aanval te minimaliseren, zodat ondernemers zo snel mogelijk weer online zijn.

   

  Meer weten?

  Neem voor nog veiliger werken hier contact met ons op. Of benader Roy Scholten via telefoonnummer: 033 – 450 80 90 of e-mail: r.scholten@open-ict.nl

  Gekoppelde diensten

  Veiligheid

  Met onze beheerdiensten leveren wij een optimale bijdrage aan jouw informatieveiligheid.

  Projecten

  Door uitstekende kennis, ervaring en duidelijke communicatie worden IT-projecten tijdig en binnen budget voltooid.

  Netwerkbeheer

  Je netwerk is het digitale hart van uw organisatie. Wij zorgen er voor dat jij altijd online blijft.

  Specialisaties

  De consultants van Open ICT zijn ervaren, goed opgeleide IT-professionals met uiteenlopende specialisaties.

  Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
  Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.