Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Contact opnemen

  Tips / 19-04 / Roy

  Het belang van een opgeruimde patchkast

  Als IT-er kom je ze nog vaak tegen: ongeordende patch- en serverkasten. Een spaghetti van kabels in allerlei vrolijke kleuren is dan het resultaat van ad-hoc gemaakte aansluitingen door een bereidwillige interne medewerker. Vaak om een nieuwe werkplek of interne verhuizing te faciliteren.

   

  Wat is een patchkast?

  Het netwerk is onmisbaar geworden in moderne organisaties, een storing resulteert onmiddellijk in verlies van productiviteit. Alle netwerkverbindingen in het bedrijf komen samen in één of meerdere zogenaamde patch-kasten. Binnen deze kast wordt de apparatuur met elkaar verbonden: telefoons met de telefooncentrale, computers met de server(s) en het internet, servers met het netwerk, enzovoort.

  patchpanel

  In typische kantooromgevingen zijn naast stopcontacten ook netwerk-aansluitpunten bij de werkplekken gerealiseerd. Deze zogenaamde wall-outlets staan in verbinding met een paneel in de patch-kast of op een andere centrale locatie. Vanaf het paneel worden aansluitingen gemaakt met de telefooncentrale of netwerk-switch, dit wordt patchen genoemd.

   

  Waarom dient deze georganiseerd te worden?

  Een goed geordende patch-kast verlengt de levensduur van de apparatuur, verkort onderhoudsvensters, stelt technici in staat om snel storingen te verhelpen en uitbreidingen aan het netwerk te doen.

   

  Airflow

  In de meeste kantooromgevingen is een patch-paneel gemonteerd in een rack waar tevens serverapparatuur staat opgesteld. Als de patch-kabels niet zijn weggewerkt kunnen ze mogelijk de lucht aan-/afvoer van apparatuur blokkeren. Het aanzuigen van koele- en afvoeren van warme lucht is essentieel voor de energie-efficiency en levensduur van de apparatuur.

   

  Labelen van kabels

  Naast werkplekken zijn ook de infrastructurele componenten van een netwerk verbonden in een patch-kast. Als kabels niet geordend en gelabeld zijn worden snel fouten gemaakt. Een verkeerd kabeltje verwijderd, “waar moest deze ook alweer?”, resulteert al snel in een storing voor de gehele organisatie. Het is daarnaast van belang om een eenduidig kleurcoderingsschema aan te houden zodat snel helder is voor welk netwerk-segment de betreffende aansluiting is.

   

  Werkzaamheden aan apparatuur

  Een goed geordende patch-kast stelt technici in staat om snel en efficiënt onderhoud uit te voeren aan apparatuur, waardoor downtime beperkt kan blijven. Een server is vaak op een rail gemonteerd die volledig (wel 1,5 meter) naar voren gehaald moet worden om hier onderdelen te vervangen. Als kabels dit in de weg staan zal een onderhoudsvenster al snel uitlopen.

   

  Praktijkvoorbeelden

  patchkast_voor

  Voor

  patchkast_na

  Na

  Download

  Download

  Infographic: Systeem- en Netwerkbeheer

   Gekoppelde diensten

   Systeembeheer

   Jouw systemen optimaal presterend en altijd beschikbaar met de systeembeheerdiensten van Open ICT.

   Netwerkbeheer

   Je netwerk is het digitale hart van uw organisatie. Wij zorgen er voor dat jij altijd online blijft.

   Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
   Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.