Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Contact opnemen

  Security / 25-09 / Roy

  Nee, niet op dat linkje klikken! Digitaal veilig zijn blijft mensenwerk

  Digitale criminelen worden steeds geraffineerder. Medewerkers krijgen een fake e-mail, die lijkt uit naam van Microsoft te zijn, om een software update te doen. Het blijkt een ransomware aanval te zijn. Of recent werden er nog nep sms-berichten verzonden zogenaamd uit naam van een bank. Het leek alsof ze echt waren vooral omdat ze tussen de echte sms-berichten stonden. Per ongeluk een verkeerde klik kan dus iedereen overkomen. Dit zijn enkele manieren om het de digitale criminelen moeilijker te maken:


  Wie klikken er op onveilige linkjes?

  Weet je welke collega een groter risico loopt om per ongeluk op een besmette link te klikken? Of ben je het misschien zelf? Om daarachter te komen sturen wij binnen onze klantengroep soms ongemerkt dit soort nepberichten. Natuurlijk zijn deze ongevaarlijk en stemmen we dit van tevoren af met onze opdrachtgevers. Het positieve is dat we daardoor wel in beeld krijgen welke medewerkers extra kennisoverdracht rondom digitale veiligheid nodig hebben.


  Zorg voor blijvende interne bewustwording

  Klikgedrag analyseren is een belangrijke eerste stap, maar om digitaal veilig te blijven werken zal er continu aandacht voor digitale veiligheid moeten zijn. Start bijvoorbeeld een interne campagne: “Neem even pauze voordat u klikt.” Daarin kun je de volgende adviezen meegeven:

  • Controleer altijd het e-mailadres en vraag jezelf af of het e-mailadres verdacht is.
  • Check elke verzoek om persoonlijke informatie, geld, wachtwoorden of waarde documenten persoonlijk. Neem bij voorkeur eerst telefonisch contact op.
  • Geef nooit een wachtwoord of persoonlijke informatie via een link.
  • Markeer verdachte e-mails ook voor collega’s, bijvoorbeeld in de titel en waarschuw de interne organisatie direct.
  • Communiceer periodiek over digitale veiligheid en laat zien welke digitale aanvallen voorkomen zijn.

  Nog een extra toevoeging hierop is dat er ook geraffineerde criminelen zijn die doen alsof ze de CEO of CFO van het bedrijf zijn. Ze kapen het e-mailadres van hen en spreken dezelfde taal, bijvoorbeeld door hun manier van communiceren te analyseren via sociale media. En dan klinkt het verzoek om even een groot bedrag over te maken heel aannemelijk.


  Mocht je vinden dat digitale veiligheid meer aandacht nodig heeft, deel deze bovenstaande informatie dan alvast met collega’s. Wat je nog meer kunt doen?


  Aanvullende tips rondom digitale veiligheid

  Zorg voor een goede back-up, zet automatische updates op aan, gebruik multi factor authentication en elimineer zwakke schakels zoals USB-sticks of andere externe dragers. Vergeet vooral ook niet om zeker te weten dat alle bedrijfsapplicaties goed zijn afgeschermd. Want soms blijkt er ongemerkt toch nog ergens een digitale deur wagenwijd open te staan. Uitgebreide informatie vind je terug via deze veilige en vooral echte link van Microsoft.


  En bij twijfel mag je ons ook altijd bellen: 033- 450 80 90

  Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
  Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.