Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Contact opnemen

  Security / 5-09 / Niels

  Het hoe en waarom van een backup

  Een backup is cruciaal bij een servercrash of bijvoorbeeld bij het (per ongeluk) verwijderen van bestanden.

   

  Wat is een back-up?

  Een  back-up is een reservekopie van bestanden, instellingen en programma’s op een server of computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze reservekopie geraadpleegd worden om bestanden, instellingen en programma’s te herstellen naar de oude, danwel een nieuwe locatie.

   

  Waarom wordt een back-up gemaakt?

  Er zijn verschillende redenen waarom een backup gemaakt wordt, de voornaamste reden voor het maken van een backup is dat er bij een ramp, zowel een natuurramp of een technische ramp terug gegaan kan worden naar een eerder moment, dit noemen we “disaster recovery”.

   

  Hoe wordt een back-up gemaakt?

  Een backup kan gemaakt worden naar een gedeelde (netwerk) map, een externe USB schijf of bijvoorbeeld een cloudlocatie. Bij een gedeelde map draait een stukje software welke de back-up taak uitvoerd. De software zet de back-up bestanden in de gedeelde map neer. Een gedeelde map op het netwerk kan een server zijn, maar ook een Network Attached Storage (NAS) bijvoorbeeld.

   

  Wanneer er voor een back-up naar externe USB schijf gekozen wordt, worden er vaak twee schijven gebruikt, deze worden gerouleerd en wordt er altijd één buiten de bedrijfslocatie bewaard. Bij brand e.d. zijn bestanden dan in ieder geval buiten de deur beschikbaar.

   

  De back-up naar een cloudlocatie is een methode die wij het vaakst gebruiken. Wij kiezen voor deze oplossing door de eenvoud en betrouwbaarheid. Op de lokale machines wordt een back-up programma geinstalleerd, deze maakt verbinding naar een server die via het internet te benaderen is en verstuurd de bestanden versleuteld naar deze server toe. Bij brand, diefstal en bijvoorbeeld (natuur)rampen is uw data dus altijd veilig ‘in de cloud’.

   

  Wat zijn verschillende back-up methodes?

  Er zijn ook weer verschillende methodes hoe een back-up gemaakt kan worden. Dit hangt af van de wens van de klant, en het doel van de back-ups. Een aantal back-up methodes zijn:

   

  Snapshot:

  Bij een snapshot back-up wordt er een complete kopie gemaakt van de server of computer. Alle data, programma’s en instellingen worden ‘ingepakt’ in één bestand, deze wordt vervolgens opgeslagen. Indien er uit dit bestand data moet worden hersteld kan deze in zijn geheel terug worden gezet, of er kan gebladerd worden door de data in dit bestand. Deze methode wordt vaak voor (virtuele)servers gebruikt.

   

  File back-up:

  Bij een file back-up wordt er een kopie gemaakt van data in bepaalde mappen.

  Er kan bijvoorbeeld worden gekozen dat alle data op de hardeschijven van een server of computer wordt gebackupt. U kunt hierin ook bestanden of mappen filteren. Zo kunt u dus de hele C-schijf backuppen, met uitsluiting van de map “archief”.

   

  Shadowcopy:

  Shadowcopy is een soort versiebeheer. Wanneer shadowcopy staat ingeschakeld zal een aantal keer per dag worden bekeken of er wijzigingen zijn van documenten en bestanden ten opzichte van de keer ervoor. Worden er wijzigingen gedetecteerd dan slaat shadowcopy weer een nieuwe ‘versie’ van dit bestand op. Gaat er iets mis met een bestand (of wordt er  per ongeluk wat verwijderd) dan kunnen de medewerkers zelf vanuit de verkenner een eerdere kopie van het bestand herstellen.

  Shadowcopy wordt vaak naast de traditionele backup gehanteerd om zo een makkelijke optie voor medewerkers te bieden om een bestand te herstellen.

   

  Hoe is uw backup geregeld?

  Heeft u twijfels over uw backup? Of wilt u eens van gedachte wisselen over de mogelijkheden zoals gegarandeerde hersteltijden of uitwijkmogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We leggen het graag uit.

  Download

  Download

  Whitepaper: 8 mythen van het werken in de cloud

   Gekoppelde diensten

   Azure Files

   Naast Sharepoint voor documenten nu ook de klassieke netwerkschijf in de Cloud. Je hebt geen server meer nodig!

   Advies

   In de cloud, lokaal of een hybride oplossing? Het zijn keuzes die goed overwogen moeten worden.

   Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
   Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.